Türkiye’nin karstik ovaları nelerdir?
En ünlü karstik ovalar şunlardır: Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Korkuteli Ovası, Tavas Ovası, Çivril Ovası, Gembos ve Kestel Ovası. Daha fazla yazı… •12 Temmuz 2023
Karstik ovalar hangi bölgededir?
Karstik ovalar genellikle Akdeniz bölgesinde yer alır.
Antalya ovası karstik mi?
Antalya Körfezi’nin batısında Bey Dağları, kuzeyinde Sultan Dağları ve doğusunda Geyik Dağları yer alır. Bölgedeki ovalar genellikle kireç taşının erimesiyle oluşan karst alanlarıdır. Bunlardan en önemlileri Teke Bölgesi’ndeki Elmalı, Gölhisar, Acıpayam ve Tefenni Ovaları ile Göller Bölgesi’ndeki Isparta Ovası’dır.
Türkiye’deki ovaların isimleri nelerdir?
Türkiye OvalarıÇubuk OvasıIğdır OvasıAğrıPasinler.Niksar.Varto.KahramanmaraşErzincan.Daha fazla ürün…
Türkiye’de karstik arazi nerede bulunur?
Türkiye’de Akdeniz ve Orta Batı Anadolu en yaygın olduğu alanlardır. En önemlileri; Bunlar Elmalı, Kestel, Gembos, Muğla, Milas, Bozova, Akseki, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni, Tavas, Çivril, Şuhut, Göüngörmez polyeleridir.
Türkiye’nin en büyük ovası neresidir?
Bunlardan on biri hakkında geçen yıl karar alındı. Büyük ova korunan alanların toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alan açısından Konya 1 milyon 677 bin hektardan fazla alanıyla birinci sırada, Şanlıurfa 937 bin 573 hektarla ikinci, Adana 445 bin 189 hektarla üçüncü sırada yer alıyor.
Karstik bölge neresidir?
Türkiye’de karst şekilleri; Yerel olarak kireç taşının yaygın olduğu Orta ve Batı Toros Dağları’nda, özellikle Teke Yarımadası, Göller Bölgesi ve Taşeli Platosu’nda, Orta Anadolu’nun güneyinde, Güneydoğu Anadolu’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde de görülmektedir (harita).
Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır?
Türkiye’de karst alanları özellikle Akdeniz bölgesinde yaygındır. Bu alanlarda yaygın olan karst formları özellikle Orta Anadolu bölgesinde Paleozoik, Mezozoik ve Tersiyer kireçtaşları ve Oligo-Miyosen jipsleri üzerinde gelişmiştir.
Balat ovası hangi ildedir?
Balat, NilüferBalatKoordinatlar:40.263°K 28.
Elmalı Ovası karstik mi?
Elmalı Ovası, Antalya ilinin Elmalı ilçesinin bulunduğu karstik ovadır. Yaklaşık 200 km genişliğinde olan ova, kuzeyde Karagöl, güneyde Avlan Gölü ve güneybatıda Gömbe’ye doğru uzanır.
Konya karstik mi?
Tektonik karst olayları sonucu oluşmuştur. Ayrıca Türkiye’nin en önemli milli parklarından biridir. Ayrıca milli park alanında su depoları ve dağ sporları yapma imkânı bulunmaktadır.
Silifke ovası nerededir?
Göksu Deltası veya Silifke Ovası, Göksu Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü alanda Mersin ilinin Silifke ilçesi sınırları içerisinde oluşan deltadır. Türkiye için Çukurova’dan sonra Akdeniz kıyısındaki en büyük ikinci deltadır. 1994 yılında Ramsar alanı ilan edilmiştir.
Türkiye’nin 4 büyük ovası neresi?
Kahramanmaraş’ta 2007’den bu yana yürütülen kazılarda, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan Ovası’nın MÖ 6-7 bin yıllarda göl olduğu ortaya çıkarıldı.
Türkiye’de karstik ovalar nelerdir?
Karst ovaları: Poliler olarak bilinen bu ovalar erimiş kayaların üzerinde oluşur. ✓ Akdeniz bölgesinde görülebilirler. ✓ Muğla, Elmalı, Kestel, Korkuteli Acıpayam, Tefenni, Burdur.
Dünyanın en büyük ovası nerededir?
Indo-Ganj Ovası (Bengalce: সিন্ধু-গাঙ্গেয় সমভূমি), Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’in bazı bölgelerinde bulunan bir ovadır. Kuzeyde Himalaya Dağları ve güneyde Dekkan Platosu ile sınırlanmıştır. Ovanın uzunluğu üç bin kilometre olarak tahmin edilmektedir. Genişliği ise 250-300 kilometredir.
Türkiye’de karstik şekiller nelerdir?
Karstik oluşumlar olan travertenler, Antalya Ovası, Bursa, Göksu Vadisi ve Denizli Pamukkale’de bulunmaktadır. Özellikle Pamukkale travertenleri her yıl çok sayıda turistin akınına uğrayan en önemli turistik yerlerden biridir.
Türkiye’deki çöküntü ovaları nelerdir?
ve çöküntü ovaları (Bursa, Niksar, Muş, Erzincan, vb.). Çoğunlukla faylanma ile oluşmuş olan bu ovaların hepsi daha sonra alüvyon birikintileriyle dolmuş ve bugünkü görünümlerini kazanmışlardır. Karst tabanlı ovalar çoğunlukla Mezozoik ve Tersiyer kireçtaşlarının baskın olduğu yerlerde bulunur.
Türkiye’de karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır?
Karst formları ağırlıklı olarak Toros Dağları’nda bulunur. Kireçtaşı üzerinde oluşmuş formlar genellikle Akdeniz bölgesinde, alçıtaşı üzerinde oluşmuş formlar ise Erzincan, Sivas ve Çankırı civarında görülür.
Delta ovası Türkiye’de nerelerde görülür?
Aynı zamanda kıyının düz olması da önemlidir. Ülkemizin en önemli delta ovalarından biri olan Çukurova Deltası, Adana ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye’nin en büyük delta ovasıdır. Bafra Ovası, Samsun ili sınırları içerisinde yer almaktadır.