Dilekçe hakkı kime ait?
Dilekçe ve bilgi edinme hakkı, her Türk vatandaşına ve Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her yabancıya karşılıklılık esasına göre tanınan anayasal bir haktır.
Anayasada dilekçe hakkı nedir?
Anayasa’nın “Dilekçe Hakkı” başlıklı 62. maddesi; “Vatandaşlar, kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikâyetlerini, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine tek tek veya birlikte yazılı olarak sunma hakkına sahiptir.
Dilekçe kimlere verilir?
DİLEKÇE: Kamu veya özel kuruluşlara gönderilen ve bir kaygıyı dile getiren mektuplara dilekçe denir. Anayasa’nın 74. maddesine göre dilekçe hakkı; Vatandaşlar, ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı olarak başvurma ve kendileri veya kamuoyu ile ilgili dilek ve şikayetlerini dile getirme hakkına sahiptir.
3071 sayılı dilekçe hakkı nedir?
Türk vatandaşları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve ilgili makamlara yazılı olarak başvurma ve kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini bildirme hakkına sahiptir. Türkiye’de ikamet eden yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek ve dilekçeleri Türkçe yazılmak kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.
Dilekçe hakkı kişisel hak mıdır?
Dilekçe hakkı, kişilerin bireysel veya toplu olarak karşılaştıkları, kendilerini veya kamu işlerini ilgilendiren kaygı, sorun, şikâyet ve haksızlıkları yargı yolu dışındaki kamu makamlarına iletebilmeleri ve bu konuda çözüm bulunmasını isteyebilmeleri anlamına gelen bir insan hakkı olarak tanımlanmıştır.
Şahıslara dilekçe yazılır mı?
✓ Dilekçe sadece yetkililere hitaben yazılmalıdır. Dilekçeler kişilere yazılı olarak iletilemez. Sayfa 2 ✓ Üst makam, alt makamdan talep ettiğinde talep eder ve alt makam, üst makamdan talep ettiğinde teslim olur.
Herkes dilekçe hakkına sahip midir?
(a) Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancılar (karşılıklılık ilkesi gözetilmek ve dilekçeleri Türkçe olmak üzere), kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikâyetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisine ve ilgili idari makamlara yazılı olarak iletme hakkına sahiptirler.
Dilekçe kabul etmemek suç mu?
Hakkın kullanılması anlamına gelmeyen dilekçeler kabul edilmez, TCK m.
Dilekçeyi başkası teslim edebilir mi?
Dilekçeler yalnızca başvuru sahibi tarafından KİŞİSEL olarak ve kimliğini ibraz ederek (tüzel kişiler için imza sirkülerinde adı geçen kişilerden en az biri tarafından) Yazışma Müdürlüğüne teslim edilebilir. Yetkisiz kişiler tarafından verilen dilekçeler işleme alınmadan iade edilir.
Dilekçe şartları nelerdir?
Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse şikayet edilen belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilmeli ve dilekçede sunulmalıdır.
Dilekçe cevap hakkı kaç gün?
Dilekçeler, Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından incelenerek 60 gün içinde karara bağlandığından, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından iletilen dilekçelerin, ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından en geç 30 gün içinde cevaplandırılmasına özen gösterilmektedir.
Dilekçe hakkı nedir kısaca 4. sınıf?
Dilekçe hakkı, kişilerin kendileri veya toplum ile ilgili kaygı, istek ve şikâyetlerini tek tek veya toplu olarak yetkili makamlara iletme hakkıdır.
Dilekçe reddedilir mi?
Hazırlanan dilekçenin mahkeme gibi bir muhatabının olması gerekir. Bu nedenle dilekçede muhatabı belirtilmeyen bir dilekçenin reddedilmesine karar verilir. Çünkü hazırlanan idari işlem, ilgisine göre Danıştay, İdare Mahkemesi veya Mali Mahkeme başkanlıklarından birine iletilmelidir.
Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?
Davaya süresi içinde cevap verilmemesi, davacının dava dilekçesinde sunduğu bütün olguların reddedilmesi anlamına gelir (H.M.K. m. 128). Davaya süresinde cevap vermeyen davalı, davacının kusuruna ilişkin olmayan, ancak kendisinin herhangi bir kusurla suçlanamayacağına ilişkin delilleri gösterme hakkına sahiptir.
Dilekçe hakkı ne zaman kullanılır?
Dilekçe hakkı, bireyin kişisel veya kamusal konulardaki istek ve şikâyetlerini resmi kurumlara iletme hakkıdır. Dilekçe için resmi bir gereklilik olmadığı belirtilmelidir. Ancak, talebinize verilen yanıt açısından sorumlu makamın ve talebinizin anlaşılır olması önemlidir.
Dilekçeyi başkası teslim edebilir mi?
Dilekçeler yalnızca başvuru sahibi tarafından KİŞİSEL olarak ve kimliğini ibraz ederek (tüzel kişiler için imza sirkülerinde adı geçen kişilerden en az biri tarafından) Yazışma Müdürlüğüne teslim edilebilir. Yetkisiz kişiler tarafından verilen dilekçeler işleme alınmadan iade edilir.
Dilekçeyi işleme koymayan müdür?
Suçun eylem unsuru, dilekçenin işleme alınmaması, reddedilmesi veya kabul edilmemesidir. Bir suçun işlenmesi için, kişinin bir hakkı kullanmak üzere dilekçeyi yetkili bir makama sunması gerekir. Başka bir deyişle, dilekçe bir hakkı kullanmak üzere yapılmazsa veya yetkisiz bir makama yapılırsa, bu suç mevcut değildir.
18 yaşından küçükler dilekçe verebilir mi?
“Medeni hukuka göre 18 yaş altı çocuklar, ebeveynlerinin rızasıyla işlem yapmak, bir yere başvurmak veya dilekçe vermek zorundadırlar, ancak Ombudsman kurumu burada bir istisnadır. Çocuklar, yaşları ne olursa olsun, bize başvurabilirler.”26 Temmuz 2019
Anayasanın 74. maddesi nedir?
Madde 74: Vatandaşlar (Ek fıkra: – 4709/26 md.) ile Türkiye’de oturan yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek kaydıyla, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazılı olarak bildirme hakkına sahiptirler.