Normalizasyon Formları Nedir?
Veri tabanı normalizasyonu, veri tabanının verilerinin tekrarlanan bilgilerin önlenmesi, kayıtların parçalara ayırılması ve tekrarlayan bilgilerin istenmeyen etkilere karşı korunması için uygulanan bir yöntemdir. Veri tabanı normalizasyonu tek bir kayda daha fazla parçaya bölme işlemi olarak tanımlanabilir. Veri tabanının normalizasyonu, veri kayıplarını önlemek ve verilerin güvenliğini sağlamak için önemli bir adımdır. Normalizasyon, veri tabanlarının daha kararlı ve etkili olmasını sağladığından ve veri tabanının kullanıcılarının istediği şekilde çalışmasını sağladığından, özellikle büyük veri tabanlarında çok önemlidir.
Normalizasyon formları, veri tabanı normalizasyonunda kullanılan özelleştirilmiş standart yöntemlerdir. Normalizasyon formları arasında, Birinci Form Normalizasyonu (1FN), İkinci Form Normalizasyonu (2FN), Üçüncü Form Normalizasyonu (3FN), Boyutlu Normalizasyon Formu (BCNF), ve Dördüncü Form Normalizasyonu (4FN) bulunur.
Birinci Form Normalizasyonu (1FN)
Birinci Form Normalizasyonu (1FN), veri tabanındaki her kayıtın tek bir anahtar oluşturmak için kullanılan bir normalizasyon formudur. 1FN, kayıtlarda tekrarlayan verilerin önlenmesi ve kayıtların parçalar halinde tutulması için uygulanır. Bu normalizasyon formunda, her kayıt tekil bir kimlikle (anahtar) tanımlanır.
İkinci Form Normalizasyonu (2FN)
İkinci Form Normalizasyonu (2FN), birinci form normalizasyonundan bir adım öteye giderek verileri daha da parçalara ayırmak için kullanılan bir normalizasyon formudur. 2FN, her kayıtta tekrarlanan verilerin önlenmesi için uygulanır. 2FN, alanların gruplar halinde tutulmasını sağlar. İkinci form normalizasyonunda, her alan bir veya daha fazla alanı oluşturabilir.
Üçüncü Form Normalizasyonu (3FN)
Üçüncü Form Normalizasyonu (3FN), ikinci form normalizasyonundan bir adım öteye giderek verileri daha da parçalara ayırmak için kullanılan bir normalizasyon formudur. 3FN, her kayıtta tekrarlanan verilerin önlenmesi ve her alanın bir veya daha fazla alana bölünmesi için uygulanır. Üçüncü form normalizasyonunda, her alan iki veya daha fazla alanı oluşturabilir.
Boyutlu Normalizasyon Formu (BCNF)
Boyutlu Normalizasyon Formu (BCNF), veri tabanını daha da parçalara ayırmak için kullanılan bir normalizasyon formudur. BCNF, her kayıtta tekrarlanan verilerin önlenmesi ve her alanın bir veya daha fazla alana bölünmesi için uygulanır. BCNF, her alanın iki veya daha fazla alana bölünmesinin ötesinde, her alanın kendisiyle tek başına bir anahtar oluşturmasını sağlar.
Dördüncü Form Normalizasyonu (4FN)
Dördüncü Form Normalizasyonu (4FN), veri tabanının daha da parçalara ayırmak için kullanılan bir normalizasyon formudur. 4FN, her kayıtta tekrarlanan verilerin önlenmesi, kayıtların parçalar halinde tutulması ve her alanın bir veya daha fazla alana bölünmesi için uygulanır. 4FN, her alanın kendisiyle tek başına bir anahtar oluşturmasının ötesinde, her kaydın bir veya daha fazla anahtar oluşturmasını sağlar.